1 Mai în Veneția

August 4, 2011

Vacanță în Muntenegru&Croația

August 4, 2011
empty image

Am fost în vacanță în Muntenegru și Croația. 9 zile. Nu m-am gândit vreodată că pot să văd peisaje atât de frumoase în zona balcanilor. În Muntenegru am găsit delta, fiord, estuar, golf, munte…toate pe o distanță parcursă de 150-200 km. lungime cu drumuri foarte bune. Ne-am cazat în orașul Kotor, fostă colonie venețiană, situat pe malul golfului cu același nume din sud-vestul Muntenegrului. Orașul a fost declarat, pe bună dreptate, patrimoniu UNESCO în anul 1979.

Am închiriat un superb apartament cu 2 camere de pe site-ul http://www.holiday-rentals.co.uk/, pe care îl recomand cu încredere, iar linkul către apartament este acesta: http://www.holiday-rentals.co.uk/p473932?cid=E_hrtravelerinquiry_DB_O_20110416_propID_link_LPROP_2

Apartamentul și privelistea arată foarte bine în poze, initial am crezut ca sunt modificate, cum am pățit de atâtea ori. Dar nu, nu erau modificate. Costul pe apartament a fost de 100 euro, deci 50 euro/cameră.

Am plătit un avans și restul în ultima zi de cazare ( m-a surprins încrederea pe care a avut-o proprietarul, avand în vedere că nu lasasem niciun act de identitate! ).

M-a impresionat cadrul natural “pictat” perfect, condițiile foarte bune de cazare din Kotor ( vezi imaginea 1, 2), restaurante excelente pe malul golfului și serviciile ireprosabile -per ansamblu este o destinație exotica, aș putea spune, foarte accesibila. Orașelul este unul cochet și boem localizat la buza muntilor, iar amprenta venețienilor se resimte în stilul clădirilor din centrul vechi al orașului. Se spune că Muntenegru este o țară salbatică din punct de vedere al peisajelor; o ciudațenie pe care am observat-o: drumurile care urcă până la 1600 m. sunt cu o singură banda pentru ambele sensuri, astfel că, atunci cand intri într-o curbă claxonezi pentru a nu-l lua prin surprindere pe cel care vine din sens opus (nu de putine ori s-a întamplat să ne oprim la 1 metru față de mașina ce venea din sens opus, pana să ne prindem de această “regulă”). În vecinătatea orașului am întâlnit mici sate pe malul mării, presărate cu taverne pescărești care te îndeamnă să te opresti pentru “Ciorba di pesce” sau fructe de mare proaspete înabușite în vin alb (3). O masă cu fructe de mare, desert și suc/apa costă în jur de 15-20 euro/persoană.

Nu trebuie ratată o zi de plajă la Sveti Stefan, un peisaj mirific ce amestecă azuriul mării cu acoperișurile cărămizii ale casuțelor de pe mal (4); o plimbare cu șalupa pe Skadar Lake (5), un lac bogat în insulițe, ce se întine jumătate în Muntenegru, jumătate în Albania; urcare pe munte pana la fortareata San Giovanni din Kotor – priveliștea spre golf este mirifică (6); traseu de 2 ore pana la parcul natural Lovcen -1500 m. (7). În Croația am fost putin dezamăgită de localitatea în care ne-am cazat – Trogir- și condițiile de cazare, dar am compensat cu o plaja pustie la 5 km. de stațiune, fară sezloange, foarte puțini turiști și o singura tersa (8), insula Brac cu plaja Golden Cape (9) (10) (foarte populară pentru ca își schimba forma în funcție de direcția de bătaie a valurilor – ce e drept nu s-a mai schimbat din anul 2000, de unde deduc amprenta marketingului), parcul natural Plitvice (11), și, bineînțeles, Dubrovnik (12).
Pentru o vacantă în Muntenegru / Croația sunt o mulțime de îndrumare (site-uri pentru cazare, cărti cu descrieri amanunțite ale punctelor turistice); personal, ma declar multumita de alegerea facuta și m-aș întoarce cu prima ocazie 🙂 Totuși, dacă ar trebui să aleg între Muntenegru și Croația, aș da un punct în plus Muntenegrului pentru peisajul inedit și un punct în minus Croației pentru aglomerația din vestitul Dubrovnik.

Am mers cu o Skoda Octavia, 4 persoane ( consum foarte bun!), dus-întors Romania – Muntenegru – Croatia, aproximativ 2600 km.

La capitolul costuri adaug: combustibilul + taxe de drum – 400 euro, deci 100 euro/persoană.

Taxele de drum sunt în jur de 5 euro/100 km de autostradă, atât în Croația cât și în Muntenegru.

Suveniruri: magneței – 3 euro, vederi – 50 de centi, rachiu de munte – 10 euro, miere cu fagure – 4 euro , suc natural de fructe de pădure – 7 euro

Prețurile din supermarket-uri sunt la fel ca la noi, poate chiar mai mici pentru unele produse. Daca mergeți cu mașina, nu are rost să cărați mancare/băuturi dupa voi, le veți găsi acolo la aceleași prețuri.

Ședere plăcută!
[slideshow]

Leave a comment

Facebook