- Traseu Jepii Mici – Cabana Caraiman – Piatra Arsă – Cabana Miorița – Jepii Mari
- Traseu Jepii Mici – Cabana Caraiman (2025 m.) – Babele – Sfinxul
Iată traseul și timpii defalcați:
Bușteni – Cabana Caraiman (2025 m.), prin Jepii Mici – 4 ore
Cabana Caraiman – Babele (2292 m.) – 1 oră
Cabana Caraiman – Piatra Arsă (1950 m.) – 1.30 ore
Piatra Arsă – Cotă 2000 – 1.30 ore
Întoarcere:
Cota 2000 – Piatra Arsă
Piatra Arsă – Bușteni, prin Jepii Mari
Unul dintre cele mai populare trasee din Bucegi este cel pe Jepii Mici cu urcare până la Cabana Caraiman.
Traseul începe din Bușteni, mergeți pe drumul spre telecabină ( dar nu vă opriți acolo 😛 ) și veți întâlni indicatorul cu cruce albastră: spre Cabana Caraiman (2025 m.) 4h / spre Babele 5h.
Traseul este unul dificil pentru începători, necesită ceva experiență cu trasee în prealabil, acomodare cu muntele, potecile înguste și traversări pe marginea versantului cu lanțuri. Nu recomand să mergeți aici pentru prima oară, nu este cazul să vă asumați riscuri inutile.
Am făcut acest traseul prima dată în septembrie 2014, într-un grup de 5 persoane și am ajuns la Cabana Caraiman în 3 ore și jumătate. Pentru că mi-a plăcut foarte mult, am repetat traseul la sfârșitul lunii Mai 2015 și am ajuns la cabană în 2 ore și jumătate.
Acest traseul poate fi împărțit în două părți: prima parte cu o urcare ușoară prin pădure, la umbra copacilor, fără dificultăți prea mari, și a două parte care iese din pădure și începe să urce pe versant. Aici începe dificultatea drumului și este necesară atenție sporită și echipament adecvat, cel puțin încălțări cu talpă specială. Sigur, și pe acest traseu am întâlnit drumeți în blugi și balerini, decideți voi cum e mai bine 🙂
Mai jos sunt câteva fotografii cu traseul și priveliștea superbă.
De la Cabana Caraiman mai este doar o oră conform indicatoarelor (30 de minute practic) până la Babele și Sfinx.
Tot de la Cabana Caraiman se face drumul spre Piatra Arsă (1950 m.), un complex turistic și sportiv renovat recent, cu condiții bune de cazare și chiar cu un teren de atletism/fotbal. Încă o oră jumătate – două, de mers lejer până aici. Rețineți faptul că traseul spre Piatra Arsă este în direcția opusă față de cel pentru Babele.
Ne-am continuat drumul spre Cota 2000 și Cabana Miorița, aici am avut rezervare pentru cazare. Încă o oră și jumătate de mers printre jepi (arbuști cu tulpinile ramificate și culcate la pământ, înrudiți cu pinul) și o ultima urcare abruptă și am ajuns la Cabana Miorița. Cabana este destul de mare, cu camere duble sau camere pentru mai multe personae. Are restaurant cu mâncare decentă ca preț și calitate.
Întoarcere:
Cota 2000 – Piatra Arsă
Piatra Arsă – Bușteni, prin Jepii Mari (3 ore)
La întoarcere am ales să schimbăm traseul și să coborâm prin Jepii Mari. Acest traseu este mult mai accesibil și nu impune probleme de niciun fel, spre final se intersectează cu traseul pentru Cascada Urlătoarea și veți fi însoțiți de siroitul apei pe jumătate din drum.
1 comment