Traseul Bâlea Lac – Vf.Moldoveanu într-o singură zi

September 21, 2015

City Break Viena într-o zi de toamnă

September 21, 2015

Traseu Bâlea Lac – Vf. Negoiu într-o singură zi

September 21, 2015

După o aventură care mi-a testat limitele fizice, dar mai ales psihice, cucerirea vârfului Moldoveanu într-o singură zi, mi-am îndreptat atenția spre un alt vârf râvnit printre cei care merg pe munte, vârful Negoiu. De această dată, cel puțin din câte auzisem, provocarea avea să fie nu atât de solicitantă fizic, cât tehnic. Vârful Negoiu este abordabil din trei direcții, și anume: Strunga Doamnei, Strunga Dracului și Custura Sarații. De această dată am ales varianta cea mai simplă, Strunga Doamnei.

P1130582
Am plecat din București la ora 6 dimineața, iar la ora 9 pornisem deja pe traseu de la Bâlea Lac, locul de unde se poate pleca cel mai accesibil pentru a cuceri marile vârfuri în doar o zi de mers. Vremea a fost superbă, cu temperatura de până la 25 de grade Celsius și un soare care te duce cu gândul la plajele cu mult nisip fîn și apă cristalină.
Prima urcare, una destul de susținută, începe încă de la Bâlea, către șaua Paltinului prin Valea Doamnei, cu atât mai grea cu cât am plecat destul de neîncălzită. Am urmărit traseul cu dungă roșie, care a fost foarte bine marcat și care nu mi-a pus nicio secundă la îndoială orientarea. Odată ajunși în șaua Paltinului, cam după 45-50 de minute de urcare, lucrurile par mult mai relaxate, este un drum frumos de-a lungul liniei de câmp, până spre baza vârfului Lăițel, care urmează să fie a doua provocare a zilei.

Pe  traseu am întâlnit mulți turiști, fiind o zi de sâmbătă tipică, dar care, spre deosebire de Bucegi, aveau un adevărat spirit al muntelui, mare parte dintre ei vorbind alte limbi decât română. După urcarea prin stânci și câteva cabluri răzlețe, ajungem pe vârful Lăițel, iar de aici se vede tot restul traseului, până pe Negoiu, trecând pe lângă malul lacului Călțun.

P1130620 P1130638
După o urcare solicitantă, dar nu foarte dificilă tehnic, ajunși pe vârful Lăițel, începem o coborâre destul de abruptă către lacul Călțun, cu gândul că aici urmează să fie o altă provocare la întoarcere. Am ajuns în circa 30 de minute la lac, unde o priveliște minunată te face să vrei să-ți pui cortul și să înnoptezi chiar acolo.

P1130651

P1130675 P1130671După un scurt popas și aici, am început următoarea ascensiune, către Negoiu, care părea că va dura circa 2 ore, 2 ore și jumătate.
Am urcat Lespezile, și apoi mi s-au prezentat brusc cele 2 opțiuni: Strunga Doamnei și Strunga Dracului. La fel de repede am luat și decizia, deoarece în dreptul intrării pe Strunga Dracului străjuia un indicator pe care scria “accesul interzis”, iar priveliștea te ducea cu gândul că vei sfârși în brațele mai-sus-numitului. Așadar, dungă galbenă până pe Negoiu, că era mai sigur, iar eu eram încălțată ca o adevărată alpinistă, în adidași 😀 . Odată ce a fost luată hotărârea, traseul nu a mai reprezentat o problemă, el fiind unul accesibil și doamnelor la menopauză sau domnilor care fac doar glume sexuale, trecuți de vârstă procreării. :))

P1130648

P1130682

P1130690

P1130700  O urcare domoală, de circa 50 de minute – 1 oră. și gata. Negoiu, bifat! Priveliște, superbă.

P1130678

P1130720

P1130724

De sus se vedea și acumularea de la Vidraru, Custura Saratii, șaua Cleopatrei,  lacul Călțun, Laitelul.
M-am întors pe același traseu, doar că de data asta părea că nu se mai termină. Ceea ce mi s-a părut la coborârea de pe Lăițel, că avea să fie o provocare, era doar o imaginare firavă a intensității urcării. Nu se mai termină, repet.

P1130708

P1130682Dar o dată ce am urcat vârful cu pricina, restul avea să fie numai o coborâre destul de lină până în șaua Paltinului, și apoi din nou la Bâlea Lac. Dar acum nu mai era sâmbătă dimineață, era sâmbătă după-amiază, iar locul era infestat cu mâncători de mici și băutori de bere, urcători pe munte doar cu privirea și ascultători de muzică orientală adaptată neaoș de cântăreți cu nume alimentare, de minuni, de vijelii și alți menestreli, fără număr oricum.

P1130752

Așadar, o să mă opresc cu povestirea în șaua Paltinului, unde aerul era curat, soarele te mângâia cu ultimele raze înaintea apusului, gândurile au încă loc în mintea mea, fără să fie perturbate de nimic și nimeni.

Concluzii finale:

  • traseul Bâlea Lac – Vf. Negoiu este un traseu mediu ca dificultate (mă refer la varianta prin Strunga Doamnei);
  • distanța traseului este de 15 km;
  • se parcurge în 8 – 9 ore.

Iată traseul complet:

Bâlea Lac (2040 m) – Şaua Păltinului (2369 m) – Şaua Doamnei (2294 m) – Vf. Lăiţel (2390 m) – Lacul Călţun (2147 m) – Strunga Doameni– Vf. Negoiu (2535 m)

3 comments

  1. Bravo, domne. Uite unde erau muntomanii, respectiv muntomanele.

    Strunga Dracului e inchisa de vreo 2 sau 3 ani ca s au pravalit niste stanci, dar cica se poate face.

    Io am fost acum multi ani si trebuie sa recunosc ca si acum am in minte senzatia.

    Am facut Negoiu de la cab Negoiu la Balea. 13 h cu lalaiala si peripetii. Pe vremea aia eram mai tineri si caram mai putin alcool.

  2. Inseamna ca am facut ceva trasee comune. Eu nu am vrut sa fortez nota pe Strunga Dracului 🙂

Comments are closed.

Facebook