După urcarea pe Vârful Mithikas, am pornit spre destinația finală – Insula Lefkada. Am fost în Lefkada acum 3 ani, și mi-a plăcut atât de mult încât mi-am promis că o să revin. De data aceasta am încercat să fac alte lucruri decât cele pe care le face un turist când vine prima oară pe insulă. Mi-a ieșit în mare parte, dar încă au rămas pe lista lucruri nebifate, așa că, e posibil să ajung în Lefkada a 3-a oară. 😀
Dacă prima oară am stat la o pensiune în Agios Ioanis, în nordul insulei, de data aceasta am rezervat un hotel în Agios Nikitas, partea de vest, cu o spectaculoasă vedere la mare, la doi pași de plaja Milos. Este adevărat, și costul a fost dublu… Partea de vest a insulei este cea mai salbatică si cu plajele cele mai spectaculoase, asa că, o cazare în zona ar fi de preferat. Asta ca să știti de ce cazarea în această parte a insulei este mai scumpă. De evitat partea estică, banală și cu plaje mult sub cele pentru care este celebră Lefkada.
Am prins o zi în care marea era foarte agitată, iar pe plajă Milos erau valuri senzaționale, așa că m-am jucat în apă ca un copil mic.
Ce poți face în Lefkada?
În primă fază o să fii tentat să iei o excursie de o zi către insulele din apropiere.
Dezavantaje: se stă foarte mult pe vas și mult prea puțin pe insule, astfel încât este destul de greu să îți faci o părere despre cee ace vizitezi. De exemplu, o să mergeți în Kefalonia, până acolo vasul face 2 ore, iar pe insulă veți sta o oră, în port, la un restaurant. Dacă totuși vreți să mergeți, încercați să negociați prețul biletului, noi am plătit prima dată în Lefkada 12 euro/pers. în loc de 20 😀
În loc de această excursie, de data asta am ales să închiriem o barcă cu motor cu care să ne plimbăm în jurul insulei, partea cu portul Nidri, insula Meganisi, Skorpios, Madouri și plajele pustii la care nu se poate ajunge altfel.
Am închiriat barca din Nidri, de la Avis, și am negociat prețul destul de serios: o Yamaha de 40 CP, cu aprindere automată, a costat 35 de euro în loc de 65 Se conduce destul de simplu, și după 30 de minute deja mă familiarizasem cu noua jucărie. O ladă frigorifică, o sticlă de vin rece, și o zi minunată e pe cale să înceapă. Am colindat toate plajele în care nu era picior de om și e un sentiment foarte plăcut să ai intimitata unei plaje pustii (if you know what I mean 😀 ).
Am oprit în portul Meganisi și ne-am așezat la un restaurant, în așteptarea unui biban de mare la grătar.
Grecii au obiceiul de a pune garnitură de cartofi prăjiți la aproape orice, mai au puțin și îți aduc cartofi prăjiți și atunci când comanzi salată greceasca…asa că am ținut cont de asta și de fiecare dată când comandam mâncare, le spuneam să aducă salată în loc de cartofi.
Dacă tot am ajuns devreme în Nidri în acea zi, la 8 dimineața am găsit un localnic ce vindea niște portocale care s-au dovedit a fi cele mai bune portocale pe care le-am mâncat vreodată, am luat 10 kg. 😀 Zemoase, coapte, și culese cu o zi înainte!
Am încercat să găsesc în Lefkada și modalități de a face sport, în ciuda reliefului și a temperaturii. Stiu, pentru unii, a face sport în vacantă reprezintă o blasfemie pentru diminețile lenese și fără vlagă, dar și pentru investiția în cat mai multă mancare. Noroc că nu e cazul meu.
Așa că, am stabilit să ne trezim devreme în una din zile și am plecat spre plaja Megali Petra, o plajă superbă la care se ajunge coborând un drum în pantă, cu multe curbe, 10 km dus-întors. Perfect pentru o alergare hard core. Dacă ar fi fost cu câteva garde mai puțin, ar fi fost și mai bine. In caz că vă încumetați cumva să faceți isprava asta la orele dimineții, să aveți apă la voi, magazinul de pe plajă deschide după ora 10.00.
Wind surf – partea de sud a insulei este vestita printre iubitori de wind surf – Vasiliki
Pentru alte idei de a petrece timpul în Lefkada, ramâne valabil articolul din prima vacanță aici.