Vacanță în Toscana

August 21, 2017

O saptamana in Singapore

August 21, 2017

Hiking spre fiordul norvegian

August 21, 2017

După o pauză considerabilă de la sport și tot ce înseamnă efort fizic, datorată unei intervenții chirurgicale, iată că am revenit cu o nouă călătorie – de data asta în Norvegia.
Am ales ca destinație Trolltunga, un traseu cunoscut din care se poate vedea unul dintre cele mai panoramice și spectaculoase fiorduri din Norvegia. Și ca să fie pe placul meu, destinația Trolltunga a presupus un traseu de 20 km și 1000 m diferență de nivel. Simplu, aș fi spus în mod normal. Însă, de data aceasta, a trebuit să fiu precaută în privința efortului fizic depus pentru că sunt încă în perioada de recuperare. Dar sunt sigură că ritmul de mers va fi unul destul de lejer, suntem un grup de 5 entuziaști și abia așteptăm să fim mai aproape de Nord.
După 3 ore de zbor, am aterizat pe aeroportul Torp, aeroport ce se află la 120 km de Oslo. De aici am închiriat o Skoda Octavia și am plecat către Odda, un oraș foarte aproape de punctul de plecare pe traseu. Distanța până la Odda este destul de lungă, aprox. 380 km și minim 6 ore de mers constant cu mașina. Înainte să plecăm oprim la supermarketul Rema 1000 și cumpărăm chestii pentru drumul de mâine. Prețurile sunt foartem mari, doar o sticlă de apa 1,5L costă 10 lei. Pe drum oprim la un mic restaurant de munte unde fiecare am comandat tocăniță de cerb sau burgeri. Ambele variante au fost foarte gustoase. Sunt impresionată de infrastructura norvegiană-sunt foarte multe tuneluri, de la cele mici de câteva sute de metri, până la cele de 12 km. Sunt unele tuneluri care au și intersecții cu sens giratoriu pentru selectarea direcției de mers sau tuneluri care ies direct pe un pod ce traversează fiordul. Wow!
Pentru 2 nopți vom sta într-o casă închiriată prin Air Bnb, pe malul unui fiord (Hardangerfjorden). Peisajul este de vis: verdeață cât cuprinde, un izvor ce șiroiește în spatele casei, plantații de meri și cireși, tufișuri de zmeură abia coaptă și o ploaie scurtă care a adus după ea un curcubeu spectaculos.

Vrem să mâncăm undeva în oraș, dar aflăm că sâmbătă seară toate restaurentele și chiar și magazinele sunt închise. Noroc cu un restaurant asiatic ce se abătea de la această regulă și ne-a salvat cu o porție de noodles cu vită și un ceai de iasomie.
Următoarea zi plecăm spre punctul de pornire pe traseu, punem ca destinație “Troltunga” pe gps și ajungem fără probleme. Este ora 7.30 când intrăm pe traseu și este foarte aglomerat. Traseul este așa cum mă așteptam, foarte ușor și accesibil oricărui “mergator”. La fiecare kilometru este indicator care arată distanța rămasă de parcurs. După aproximativ 5 km de mers cu o ușoară diferență de nivel, începe porțiunea de traseu de pe care se vede fiordul.

Totul este verde în jur și din loc în loc sunt mici lacuri formate de topirea zăpezii. Avem noroc de vreme bună, aproximativ 15 grade, soarele apare din când în când și vântul bate ușor. Încă puțin și am ajuns la capătul traseului nostru-Troltunga.
Priveliștea este minunată, facem fotografii și filmăm cu drona.


Mai jos este filmulețul meu de care sunt foarte mândră și care îmi va rula în minte mult timp de-acum. Mă simț norocoasă. 😊

Ne așezam la coadă pentru a face fotografii pe stâncă și ne uităm la cei care sunt în fața noastră cum defilează fiecare pentru fotografia perfectă. În sfârșit, ne îndeplinim și noi scopul, apoi ne întoarcem mulțumiți către
Întregul traseu a durat 7 ore și jumătate, mers lejer.
În caz că îi trece cuiva prin minte să facă același traseu, este recomandat să plecați cât mai devreme , nu mai târziu de ora 8 dimineața pentru că mai târziu va fi coadă mare la poze. Noi am lăsat mașina în parcarea de la bază, iar costul pentru parcare este de 50 euro/zi.
Chiar nu îmi explic de ce pe blogurile norvegiene este descris ca fiind un traseu ce necesită atenție sporită chiar și din partea celor mai experimentați. Poteca este bătătorită bine și nu sunt șanse să te rătăcești în condiții de vreme bună. Însă lucrurile se pot complica atunci când este ceață/ploaie sau zăpadă. Din acest motiv, traseul este recomandat pentru perioada iunie – septembrie.
Zilele următoare le vom petrece vizitând alte fiorduri din zonă și vom face o croazieră pe unul dintre fiorduri.
See you soon!

Leave a comment

Facebook