Pompei – Orașul de sub cenușă

July 15, 2012

Insula Capri

July 15, 2012

Castelul Bethlen – Județul Mureș

July 15, 2012

La 15 km. de Sighișoara, în satul Criș din Județul Mureș, se află Castelul Bethlen. Am trecut întâmplător prin zonă și ne-am oprit să-l vizităm. Ne-a întampinat un domn care are în grijă proprietatea de 18 ani, și care știe absolut toată istoria familiei, dar și legende despre castel. A fost foarte amabil și ne-a povestit mai bine de un sfert de oră istoria castelului. A fost un moment de bun augur, pentru că atunci când am pășit în castel am înteles mai bine semnificația construcției, chiar am simtit fiori gândindu-mă la evenimentele întamplate cu sute de ani în urmă.

Castelul apartine celor 3 nepoate moștenitoare ale familiei Bethlen – familie care s-a impus în istoria Transilvaniei în secolul XVI. Construcția castelului a durat 300 de ani, și, ca orice castel, are și el o legendă. Se spune că este bântuit și în ziua de azi de fantomele familiei Bethlen. Blazonul familiei este un șarpe cu măr de aur în gură. Se repetă de multe ori pe zidurile castelului.

Din păcate, acest punct de atracție se afla în paragină. Pe vremea cand a aparținut de Ministerul Culturii a primit fonduri pentru restaurare și pentru dezvoltarea unui complex hotelier cu restaurant și cramă. La scurt timp, fondurile au fost suspendate. Castelul a fost retrocedat  celor 3 moștenitoare ale familiei care încearcă să obțină fonduri europene pentru restaurarea lui și includerea în circuitul turistic.

Leave a comment

Facebook