Tour du Mont Blanc este un traseu la care visez de un an de zile și este, cu siguranță, o dorință pentru toți munțomanii împătimiți. Nu este neapărat la îndemână, în primul rând datorită costului destul de mare, și apoi datorită organizării destul de riguroase, pe zile, dar și a pregătirii fizice. Turul înconjoară vârful Mont Blanc, trece prin 3 țări (Italia, Franța, Elveția), măsoară 170 km. și are 15.000 m diferență de nivel. Altitudinea medie este de 2400 m (maxima fiind 2665 m.), deci nu se ajunge pe vârful Mont Blanc.
În mod normal, traseul se parcurge în 10 sau 11 zile și este descries foarte clar în ghidul ”The Tour of Mont Blanc” care este de un real ajutor atât pentru pregătirea traseului, cât și pentru orientare pe traseu. Se găsește pe site-ul editurii Cicerone, aici.
Am ales să zburăm spre Milano, iar de aici am luat un autocar spre Courmayeur (bilete aici). La 3 ore distanță am ajuns la baza munților, 1200 m altitudine. “Wow! Parcă am fi în Alpi!” îmi spun eu cu voce tare. Oraşelul este splendid, foarte curat, verdeață și flori peste tot, restaurante și pizzerii rustice. Ne așezăm la unul dintre restaurante și comandăm niște carbohidrați, să ne ajute a doua zi: “Polenta con maiale” (mămăligă moale cu carne de porc) și “Polenta con funghi porcini” (o cremă fină de mălai cu ciuperci porcini – asta mi-a plăcut mai mult).
După ce ne-am potolit foamea, ne-am îndreptat spre pensiunea pe care o rezervasem și am încheiat noaptea întrebându-ne oare pe unde trece turul TMB (doamna de la recepție nu știa nimic, părea că nu auzise de așa ceva). Aveam să aflăm a doua dimineață când am ieșit în fața pensiunii și treceau grupuri de oameni echipați pentru trasee lungi. Atunci mi-am zis: “Ăștia sunt!” 😀 Deci, traseul trecea chiar prin fața pensiunii la care ne cazasem. Rombul galben cu textul “TMB” reprezintă marcajul traseului, atunci când îl vezi, știi sigur că ești pe drumul cel bun.
Ziua 1 – Courmayeur – Refuge des Mottets
Distanță: 28 km.
Altitudine maximă: 2430 m (Mont Favre)
Diferență de nivel: 1860+; 1150-
Turul ăsta e putin mai frumos decât mi-am imaginat eu. Și spun asta cu un entuziasm pe care nu îl pot transmite prin cuvinte.
Am început ziua cu o urcare de la Courmayeur spre Dolonne, o urcare pe lângă un drum forestier destul de prăfuit, cu soarele arzând deasupra noastră. De îndată ce câștigăm ceva altitudine, intrăm în pădure, la umbră. Ca de obicei, prima oră de urcare mi se părea cea mai grea, și mă simt ca o bătrânică dezorientată, mai ales acum când am 7-8 kg în spate și sunt “supărată” pe rucsacul meu, dar pe final ne-am împrietenit. Urcarea până la Dolonne era estimată pe indicatoare ca fiind de 2 ore, iar noi am făcut 1h30 min, lucru care mă încuraja foarte mult, de vreme ce citisem că timpii de pe indicatoare ar fi cu 50% mai mari în realitate.
De la Dolonne mai avem 3 ore până la refugiul Elisabeta, 3 ore de urcare susținută. Aici am depășit puțin timpul pentru că am făcut pauză jumătate de oră pentru masa de prânz, dar și pentru fotografii. Și, credeți-mă, am avut ce fotografia!
Am avut parte de peisaje superbe, tipic alpine și am să le exemplific prin fotografiile de mai jos.
Am văzut vreo 3 marmote pe drum, dar sunt așa sperioase că nu am apucat să le fotografiez, multe văcuțe la păscut și o mașinărie care mulgea aceste văcuțe. Am întâlnit multe categorii de oameni pe traseu-de la studenți, cupluri, pensionari, turiști singuri, toți foarte sociabili și dispuși să stea la povești. Spre sfârșitul zilei am intrat în Franța.
28 km de mers, 3000m diferență de nivel, 8-9 ore și am ajuns la destinația finală a primei zile-refugiul “Les Mottets”. Acesta este o fostă fermă de vaci, am dormit în “le grand dortoire” cu 28 de paturi amenajate destul de “rustic” și cu condiții modeste. Noroc că paturile erau ocupate doar pe jumătate 😀 Aici lucrează și 3 români: 2 femei care fac mâncare și curățenie și un băiat care are grijă de 2000 oi. Am stat de vorbă cu ei și ne povesteau ce noroc avem cu vremea, a plouat o săptămână încontinuu și abia se oprise ploaia. La masă m-am “împrietenit” cu un neozeelandez care făcea un tur al Europei și avea în plan și TMB pe care voia să îl facă în 14 zile. La acest refugiu am avut demipensiune: cină cu supă de fasole, carne de vită la cuptor, orez, cartofi și salată; mic dejun cu unt de la vacuțele din regiune (probabil cel mai bun unt pe care l-am mâncat vreodată), lapte, ceai, dulceață, cereale. Cost cazare + demipensiune: 45 euro/pers.
Ziua 2 Refuge des Mottets – St. Gevais-le-Bain
Distanță: 24 km. până la Les Contamine + 9 km. până la St. Gevais-le-Bain (cu autobuzul)
Altitudine maximă: 2665 m (Col des Fours)
Diferență de nivel: 1000+; 1390-
A doua zi a început cu o urcare continuă de 4 ore de la 1700 m la 2685 m, la Col des Fours, fiind și cel mai înalt punct de până acum. Nu mă resimt aproape deloc după prima zi, ba chiar și rucsacul mi se pare suportabil.
Urcăm un versant brăzdat de izvoare și cascade, și am impresia ca se vede vârful, că mai avem puțin, puținul se face oră, și încă puțin, și uite cum trec cele 4 ore. Cum ajungem în vârf, luăm o pauză binemeritată și privim spre Vf. Mont Blanc, e primul punct din care reușim să îl vedem, impunător și încărcat de zăpadă. Combinația de parmezan cu dulceață de caise și nuci mi se pare “best thing ever”, așa că mă bucur de peisaj și de desfătarea papilelor gustative.
Suntem la 2685 m altitudine și urmează o coborâre de 12 km. până la 1000m în localitatea Les Contamines. În drumul nostru trecem pe lângă Ref de la Balme (1650 m), Ref Nant Borrant (1470 m) care arată ca din povești și Biserica Nôtre Dame de la Gorge (1100 m). Coborârea aceasta ne-a luat 4 ore. Mă cam dor degetele de la picioare 😀
Din Les Contamines am luat un autobuz care ne duce spre hotelul din St. Gevais-le-Bain (Hotel Terminus***), iar asta înseamnă că ieșim puțin de pe traseul TMB. Legenda spune că nu se doarme 2 nopți la rând la refugiu 😀 M-am bucurat de așternuturile curate și un duș lung. Am “marcat” și aici 37 euro/pers. doar pentru cazare.
Astăzi am spus “Bonjour” de vreo 2165 de ori. Abia aștept ziua de mâine, mergem în Chamonix. Până atunci, ieșim să căutăm ceva de mâncare, orășelul ăsta arată că-n povești și aș mai sta vreo 3 zile aici. Mi-am luat un steak care e cât mine de mare, o să fiu puțin ocupată 😀
Ziua 3 St. Gevais-le-Bain – Trient
Dupa lungi discutii si evaluari, am decis ca in ziua 3 sa ne abatem de la traseul TMB si sa mergem la Lac Blanc, cu atat mai mult cu cat deja iesisem de pe traseul pentru a merge la hotel in St. Gevais-le-Bain. Lac Blanc este un “must see” al Alpilor, si este descris ca fiind un lac spectaculos, de un albastru-turcoaz rar intalnit in munti. Imaginile ne-au convins, asa ca la ora 9 eram la gara sa ne interesam de tren pentru Les Praz, localitate langa Chamonix. Aflam ca la 10.05 avem tren, 6 euro/pers., tocmai bine, avem timp sa mancam ceva la micul dejun.
In 30 min. ajungem in gara din Les Praz si luam bilete pentru telecabina spre La Flégère + telescaun spre Index, tur-retur (total 28 euro/ pers), lucru ce avea sa ne scuteasca de un traseu de 6 ore. Dar chiar si asa, am mers pana la lac inca 2 ore (dus-intors, 6 km.). Intr-adevar, lacul este spectaculos, am stat o ora si am facut fotografii, am mancat pranzul (branza brie, nuci romanesti, rosii cherry italienesti, bagheta crocanta frantuzeasca – sunt in paradis!).
De aici avem cea mai buna vedere spre Mont Blanc si ne uitam pret de cateva minute la minunatia de 4808 m. ce se afla in fata noastra. Oare o sa ajung vreodata pe acest varf?!
Timpul zboara repede, asa ca pornim din loc, trebuie sa ajungem inapoi la Les Praz si sa luam autobuzul pana…la Trient, asa ar trebui, insa nu este autobuz direct pana acolo. Mergem pana la Vallorcine si de aici luam trenul pana la granita cu Elvetia. Aceasta varianta de transport avea sa ne scuteasca de vreo 20 km si 8 ore de mers pe traseul TMB, deci asta este prima portiune pe care am “sarit-o” de dragul lacului.
De la granita mai avem de mers inca 6 km pana la cazarea noastra, Auberge du Mont Blanc, asa ca o luam la pas. Ajungem aici si e cam plin de hipsteri, un dormitor minuscul de 8 persoane este deja dat peste cap cu lucruri intinse peste tot, abia gasim un loc sa lasam rucsacii si nu seamana deloc cu ce vazusem in pozele de pe Booking… Cazarea: 45 euro/pers, fara masa. Le-am dat o nota de 3.8 ca review.
A doua parte Tour du Mont Blanc în 5 zile