1. Cumpără-ți un Jordan Pass la 99$ ce include viza de intrare în Iordania, intrarea la Petra și alte 40 atracții turistice. În felul acesta economisești minim 30$.
2. Este de preferat să eviți perioada ramadamului (noi am fost la începutul lunii Mai), mai ales dacă nu ești un fan al fastingului. Toate restaurantele sunt închise până la ora 20.00, va trebui să te mulțumești cu biscuiți / covrigei și cel mult iaurt de la chioșcuri.
3. Locuri în care merită să petreci cel mai mult timp: Aqaba și Marea Roșie, Marea Moartă, Petra. Mie personal nu mi-a plăcut Amman, oricum aveam doar jumătate de zi de stat aici.
4. În caz că vrei să treci granița spre Israel (Eilat), fii pregătit să petreci jumătate de zi cu formalitățile vamale. Noi am crezut că trecem în Israel cum trecem noi granița în Bulgaria. Ei bine, nu e chiar așa. Am pierdut destul de mult timp și am dat o grămadă de explicații de ce vrem să ieșim din Iordania, cât stăm în Israel, unde stăm, cu ce ne ocupăm în viața de zi cu zi, când ne întoarcem, etc… Bonus: la ieșirea din Israel se plătește o taxă de ieșire din țară (?!) de aprox. 100 lei/pers. În schimb, Eilat este un oraș foarte modern și stilat, aici am mâncat cea mai bună mâncare și tot aici am făcut poza asta care mie îmi place foarte mult:
5. Un sfat pentru femei: uitați pantalonii scurți/fustele acasă, sau eventual purtați-i în incinta hotelului. Despre bluze decoltate nu mai zic… Iordanienii sunt foarte sensibili la aceste aspecte.
6. O noapte în deșert merită pe deplin pentru experiența unică. Noi am fost în deșertul Wadi Rum și am stat într-un cort foarte drăguț, chiar am fost surprinsă plăcut de condiții raportate la faptul că eram în mijlocul deșertului. Turul cu Jeep-ul a fost interesant, ne-am jucat pe dunele de nisip, ne-am cățărat pe pietre la Lawrece Spring, am făcut poze și ne amuzam de faptul că aveam nisip și în buzunare. Am dat “skip” la tradiționala plimbare cu cămila, nu sunt de accord cu exploatarea animalelor în acest sens (m-a impresionat tare un pui de cămilă care plângea în timp ce un beduin o forța să îi pună hamul ☹ ). Am mâncat un pepene delicios (adus din Aqaba) în timp ce așteptam să se facă ora 20.00 ca să putem mânca cina.
7. Petra chiar este o minune! Noi am făcut traseul coborând dinspre Monastery, am început în jur de ora 10.30 și am terminat la ora 15. Spre final devine destul de obositor din cauza căldurii, nu sunt spații umbrite și tot traseul se parcurge prin soare. Am văzut că se practică și plimbarea cu măgarul, dar, din nou, nu mă interesează formele de transport ce utilizează animalele.
8. Prețurile nu sunt afișate în niciun magazin, sunt oferite pe loc, mai ales turiștilor 😉
9. Monenda locală (JD – Jordan Dinnar) poate fi cumpărată cu dolari. Noi am schimbat pe măsură ce aveam nevoie, am și retras de la bancomat cu un card Revolut, iar plățile la restaurant/hotel le-am făcut tot cu Revolut.
10. Pentru transport aveam rezervată o mașină de la “dollar.” cu ridicare din aeroportul Amman. Drumurile nu sunt cele mai fericite (cred că ar trebui să nu ne mai plângem așa mult de drumurile din România 😀 )
11. Atenție la ce prețuri negociați și ce plătiți, toată lumea așteaptă bacșiș.